Tengeri kutya

tengeri kutyaA tengeri kutyák iszonyatos leheletű és vadságú tengeri állatok.  Minden olyan teremtménynek ellenségei ugyanis, amely meghátrál előlük. Erőteljes karmaik szög alakúak. A bőrük távol tartja a szárazföldi kutyákat. A tengeren úgy üldözik a halak tömegeit és rajait, ahogy a szárazföldön a vadászkutyák üldözik a vadat, legföljebb ugatni nem tudnak: ugatás helyett viszont a leheletük szörnyű. Mikor tehát halrajokat üldöznek, szűk helyekre szorítják őket és iszonyatos kegyetlenséggel így végeznek velük.
A halászok pedig, ha rábukkannak a helyre, ahová a menekülő halak rejtőztek, hálóikkal bekerítik és kifogják őket. Ezeket a fenevadakat igen nehezen, több háromágú szigony-döféssel lehet csak elejteni.  Szárazföldön lélegeznek és alszanak. Bundájuk bozontos. A szárazföldön ellenek, mint a barmok. Egyetlen közösülésre megtermékenyül, mint a kutyák, de soha nem ellik két kölyöknél többet. Kicsinyét csecseiből szoptatja. Tizenkét napos kora előtt nem viszi ki borját a tengerre, ettől kezdve azonban mindjárt elkezdi szoktatni a mély vízhez. Elejteni igen nehéz, csak fejének szétverésével ölhető meg. Álmában bőg. Egyetlen állatnak sem mélyebb az álma. Ezért azt mondják, hogy jobboldali uszonya alatt álomhozó erő rejlik, amelytől elnehezül a fej. Uszonyaival, amelyeket a vízben úszásra használ, a szárazon lábak gyanánt csúszkál. Azt mondják különben, hogy bőre testéről lenyúzva is megérzi a tenger közelségét.

A leírások és elmondások nagy hasonlóságot mutatnak a már említett tenger bornyával. Nem tudom, a teremtés csalóka játéka-e a hasonlóság vagy testvérei egymásnak e bestiák.
Egy kutatási célzattal tett hajóút során három állatból álló családot volt alkalmam látni, s azt kell mondjam, igen játékos lényei ezek az isteneknek!

Minden vélemény számít!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s