Arach (cradoni melegvérű)

A vidékre jellemző kis testű, szívós, jó állóképességű lófajtákból célzatos tenyésztéssel és erős szelekcióval, a mélységiek által kialakított hátasállat. Kifejezetten nem alkalmas gazdasági munkákra, ereje nem vetekedhet a jóval nagyobb, gyakran harci célokra is felpáncélozható hidegvérűekkel, szívóssága mellé viszont mozgékonyság és gyorsaság társul.
A fajta a nevét a tenyésztését folytató Sur-Arahrae famíliáról kapta, tisztavérű arach máig is kizárólag a Nyergesközben, a Felső-Hidrán vehető bérbe. A régióban fellelhető kevert vérű, de fajtajellegeket mutató állatokat szokás cradoni melegvérűeknek nevezni.

Az arach agilis, könnyen tanítható, marmagassága 5 – 5,5 láb körül mozog.

arachFajtajellegek: Finom, hosszú fej, jellegzetes az orrhát enyhe, kosfejre emlékeztető domborulata. A lapocka meredek a hát rövid és a szügy mély. A kemény, száraz lábak és a zászlós, magasan tűzött farok alapvető elvárásnak számítanak a kevertvérűeknél is.
Szín: kizárólag fekete. A csikószőr jellegzetes: pej alapon hangsúlyos hosszanti csíkokkal mintázott, mely a vadmalacokéhoz hasonló rejtőszínt ad a fiatal állatoknak a természetben.
A csikók kétéves korukra hullajtják el világos szőrüket, a rezes hátszíj, a sörény és a farok rezes fénye viszont megmarad, valamint martájékon a csikócsíkok is gyakran felfedezhetőek egyes felnőtt állatoknál is.
A cradoni melegvérűek, azaz a kevert vérvonalak esetében megjelennek a pej árnyalatai is, a csikómintázat viszont (a hátszíj kivételével) eltűnhet, ha egyéb vérvonallal keresztezik a fajtát.

Viselkedése: merész és éber. Jó lovas alatt akár a legzsúfoltabb piacnegyedbe is behajtható és megőrzi a nyugalmát. Tipikus városi ló, engedelmes, nem riasztja a kis tér, a lárma és a zsúfoltság. Korai tanítás nélkül viszont konok, makacs, temperamentumos.

[Beküldte: Acia Daahran – Az Arcnélküli Kompánia]

Minden vélemény számít!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s