Gigant’tropoda

oriascsigaJellem: semleges

Leírás: A csigákat legtöbben ártalmatlan, apró jószágoknak tartják, egyesek pedig finom csemegének. Ám akad egy fajuk mely eltér ettől a róluk kialakított képtől.

Egyes tudósok Gigant’tropodának nevezeték el ezt a fajt, az átlagemberek, és kalandorok azonban maradnak a köznapibb kifejezésnél, egyszerűen Óriás Csigának hívják őket.

Sideran minden nedvesebb erdejében és mocsarában megtalálhatóak.

Alapvetően ártalmatlan állatok. Többnyire elpusztult állatok tetemeivel táplálkoznak, de olykor megtámadnak kisebb állatokat is. Nem annyira lassúak, mint apróbb társaik, akár egy futó ember sebességével is képesek mozogni, s ilyenkor méretüktől függően akár nagyobb pusztítást is képesek végezni a környezetükben, bokrokat, kisebb fákat tipornak le.

Az erdőt járókra általában nem jelentenek veszélyt, hacsak nem támadnak rájuk. Ilyenkor természetesen ők is védekeznek és bizony kellemetlen meglepetésben részesülhet az, aki könnyű prédának nézi őket.

Méretük általában egy kutya méretétől egy termetesebb ló méretéig terjed, de hallani történeteket ezektől nagyobb, kisebb kunyhó méretű csigákról is.

Ha megtámadják őket, akkor a savas köpetükkel védekeznek, ezen köpettel teszik ehetőbbé maguk számára az elhullott tetemeket is. Ez a savas köpet nem túlságosan erős, de bőrre kerülve fájdalmas égő érzést okoz, szembe kerülve pedig ideiglenesen megvakítja áldozatát, s ha nem mossák ki az áldozat szemét, akkor akár maradandó károsodást is okozhat.

Köpetük mellett van még egy fegyverük, ami veszélyes lehet az erdőket és mocsarakat járókra. Farok részükön arasznyitól akár alkarnagyságúig is megnövő hegyes tüskék vannak, melyekkel súlyos sebeket tudnak okozni, ráadásul ezen testrészüket igen fürgén tudják mozgatni, s ezzel kellemetlen meglepetést tudnak okozni.

Bőrük nyálkás, és vastag akár egy bőrpáncél. Húsuk ehető, bár gondos tisztítást igényel, s az egész testüket borító nyálkát termelő mirigyeket el kell távolítani előtte, mert ez a nyálka mérgező, rosszullétet, és akár több napig is tartó hasmenést és hányingert okozhat.

Minél nagyobb termetű egy ilyen csiga, házuk annál keményebb. A nagyobbaké akár a legkeményebb pajzsokkal is felveszik a versenyt. Ügyesebb kézművesek, kovácsok olykor készítenek is belőlük pajzsokat, vagy páncél kiegészítőket, és persze különféle ékszereket.

Elpusztul, vagy levadászott csigák házaiért akár több tíz, vagy akár több száz ezüstöt is lehet kapni a kereskedőktől.

[Beküldte: Tiberius Sayon Raven]

Minden vélemény számít!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s