Sharaxun

Nem túl testes állat, körülbelül 15 és fél siderani hüvelyk hosszú és 9 hüvelyk magas. Súlya Sharaxun12 patikárius font körül mozog. Színe általában rikító narancssárga, a szeme citromsárga. A fején lévő tarajokat ijesztés céljából fel tudja fújni, ha veszélyt érez, csak úgy, mint a hátán lévő dudorokat. Mellső két lábán három, hátsó két lábán két karom van. Farka ostorszerű, egyetlen szálban végződik, ami nem tud leszakadni. Szája tele van pici, éles fogakkal. Felső ajka tompa csőrben végződik, nem tudni, mire szokta használni. A sharaxun tojásokkal szaporodik. Az utód, mikor kikel a tojásból, ugyan olyan, mint a felnőtt, csak zöld színű, ami fokozatosan sárgul majd az évek folyamán. Mikor kikel, hossza körülbelül 4 siderani hüvelyk.
A sharaxun természete játékos, kíváncsi, makacs, kicsit agresszív. Nagyon okos, könnyen idomítható. Sok helyen macska helyett tartják, mert a rágcsálókat ugyanolyan jól levadássza. Általában 10-12 évig élnek.
Hogy a természetben hogy viselkedik, azt nem tudni, mert a sharaxun eleve ritka állat, és mára már majdnem az összeset háziasították. A vadon élők ritkán mutatkoznak, félénkek és vadabbak.