Worg

worg02A worg leginkább északon elterjedt nagy testű kutyaféle. Méretei jóval meghaladják a közönséges farkas méreteit, súlya akár egy ökörével lehet azonos. Felépítése masszív, izomzata erőteljes, bundája az élőhely szerint változó, szürke és barna, olykor foltokkal tarkított főleg martájékon és a hasi oldalon. A délebbi régiók worgjai kisebbek, csontozatuk is könnyebb, vörhenyesebbek, a Ryre erdőségeiben honos falkák nagyobbak, szőrük domináns színe a szürke és a fekete.
Marmagasságuk 5-6 láb között változó, testhosszuk elérheti a 8-9 lábat is az orruktól rövid farkuk végéig. Fejük zömökebb, mint a farkasé, szemeik apróak, izzó vörös színűek, agyaraik erőteljesek, gyakran az állkapocs csukott állapotában is jól láthatóak. Fülük hosszúkás, a koponya hátsó felén helyezkedik el. Szaglásuk jellemzően jobb, mint a látásuk, hallásuk szintén kiváló. Izmos, széles nyakuk az amúgy is erős állkapocsnak még veszélyesebb harapást kölcsönöznek. Fogaik könnyen elrágják a csontot is. Jó futók.

Rendkívül agresszívek egymás között is, vaskos bundájuk jó védelme ellenére is rengeteg egymás által tépett sebhelyet viselnek, a worg legádázabb ellensége saját fajtája kegyetlensége. Falkában vadásznak és élnek, mindig egy vezérhím irányítása alatt, egymás közt saját, igen fejlett és összetett nyelvet használnak. Kommunikatív, társas lények. A nőstény évente ellik, egy alom öt-hat utódot számlál, egy alatt éri el teljes méretét a worgkölyök majd tíz-tizenkét évet is megélhet, bár ez igencsak ritka.
A magányos worg fő táplálékát kisebb rágcsálók teszik ki, gyakori dögevő, de sokszor, gyökereket, bogyókat is megeszik a medvéhez hasonlóan, szívós gyomra akár a fakérget is megemészti. A worgfalkák viszont kivétel nélkül nagyméretű zsákmányra vadásznak- és ezek a falkák vadásznak csak a vadászat öröméért is.

worg01Az orkok és a worgok gyakran kötnek időszakos érdekszövetségeket – a közhiedelemmel ellentétben a worgok nem háziasítottak, a közös préda és portya esélye az, ami az orknemzetségek közelében tart egy-egy falkát. A worg is csak a legrátermettebb orkokat ereszti a hátára. Az ork harcosnak minden esetben ki kell érdemelnie a worg szövetségét, és a legtöbb eseben az csak egy lovast tűr meg a hátán.

Minden vélemény számít!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s