Zurmogány

5.1.2A zurmogány egy kevésbé ismert erdei állatfaj. Ügyesen rejtőzködik, ezért kevesen mondhatják el magukról, hogy már láttak egyet. A szemfüles szerencsések azt mesélik róla, hogy igen félénk, békés jószág.
Megjelenése nem kimondottan különleges: négylábú állat, hosszú vékony orra folyamatosan szimatol, nehogy gazdája lemaradjon valamiről. Erős karmai és hosszú bozontos farka arra utal, hogy ügyesen mászik fára. Felnőtt példányai átlagosan 2 siderani öl hosszúak és 1,5 siderani öl magasak. Bundájuk tömött, mégis selymes hatású, különösen a kölyköknél. Leggyakrabban sötétbarna-fekete színűek. A barna bundás példányokon hosszában fekete csík húzódhat akár fejüktől kezdve végig a hátukon egész hosszú farkukig.
Csendes lények, nemtetszésüket kurrogással, míg örömüket zurrogással fejezik ki.
Kedvenc csemegéjük a gyümölcs, de a jóízű, ropogós rovarokat sem vetik meg, ahogy a zöldségeket sem. Ha kell, ráfanyalodnak a gombára, fák kérgeire is.
Egy alomban 3-5 kölyök születik, de békés természetük miatt a kölykök a ragadozók csemegéjének számítanak, csak 1-2 éri meg a felnőttkort. A fiatal zurmogányok a gyerekek kedvenceivé válhatnak apró termetük és ragaszkodó természetük miatt. Igaz, sokkal többet ne várjon tőlük senki, mutatványosok nem sokra mennek velük, mert nem tanulnak trükköket. zurmogany_alvo
Egyesek látni véltek már különleges zurmogányokat is, vannak, akik mágikus módosításokról suttognak. Szerintük élnek a szabadban is olyan zurmogányok, amelyek bundája kölyökkorban harsány rikító színekben pompázik, csak felnőttkorukra sötétednek be annyira, hogy a fekete vagy barna színek uralkodjanak el rajtuk. Természetesen ezeknek az egyedeknek a legkisebb a túlélési esélyük a szabadban, ezért talán csak ritkaságuk miatt terjed róluk annyi szóbeszéd. Annyi biztos, hogy mintha a különleges színű zurmogányok másképp öregednének, mint átlagosabb társaik. Beszámoltak már olyan állatról, ami apró gyermekhez kerülve mintha gazdájához igazította volna öregedését.