Cradoni kömény

cradoni_komenyLeírása: Ez a virág régen mint gyomnövény volt elkönyvelve. Csak néhány évtizede bizonyosodott be róla, hogy nem csak ehető, de magja remek fűszer. Ernyősvirágzatú növény, virága/i, kicsik, és sárgák, vagy fehérek ez attól függ milyen környezetben nőtt a virág. Könnyen felismerhető, jellegzetes virágformájáról, és erős fűszeres illatáról.

Felhasználása és szedése:

Kétnyári növényről van szó. Az első évben nem hoz virágot, csak a másodikban. Az év közepétől, azaz a nyári időszak elejétől, az ősz közepéig érdemes leszedni, és a benne lévő magot akkor hasznosítani, ha az barnulni kezd. A magját fűszerként használják. Könnyen megél a növény bármilyen környezetben, bár jobb szereti a szárazabb, fénnyel teli területeket. Cradon környékén, a mezős, rétes területeken mindenhol szabadon nő, de egy két kisebb gazdaság termeli is.
Magát a növény virágát, sőt szárát gyógyászati célokra használják. Főleg gyomorbántalmakra, étvágytalanság kezelésére használják a benne lévő illóolajok miatt.

[Beküldte: Nekhen ava Senrod]

Minden vélemény számít!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s