Holtak harangja

holtak_harangjaLeírása: Ez a ritka növény kisebb bokrokban nő, sírhelyekhez igen közel. Szára kék tüskékkel van tele, virága sötét lila színű, esetleg kék. Mikor bimbódzik akkor rózsaszínes. Alakja harang formájú. Levelei aprók gömbölyűek, szélük recés, az erezet mintázata kék és hasonlatos egy pókháló mintázatához. Illata nincs, évente kétszer virágzik, jól tűri a szárazságot, a népi hiedelmek szerint a holtak lelkéből, vagy azok kifolyt véréből nyeri erejét. Ám a botanikusok szerint, sokkal valószínűbb, hogy jól tartja a vizet, kicsi hát a víz igénye. Nem szokás otthon dísznövénynek tartani, elsősorban mert nem él meg, csak ott ahol a sok holttest okán “mérgezett” a talaj.
Mérgező növény ám nem a tüskék miatt, hanem virága az amely mérget termel. Ám nem halálos, nagy mennyiségben az, de kis mennyiségben csak hányást, és hasmenést okoz, úgy egy hétig. Ki lehet pihenni, amíg távozik a méreganyag a szervezetből, de ellenanyaggal amit gyökeréből készítenek, egy két nap alatt elmúlik a hatása.

Felhasználása: Ha megfelelő ideig főzik, majd szárítják a virágát, akkor kissé savanykás ízű dohány adalék készülhet belőle, egyesek szerint bódító hatása van, de ez csak szóbeszéd.
Lelőhelyei: Általában sírhelyek mellett, nagy csatatereken nő, a Márványúton és a Kaliss-erdejében meglehetősen elterjedt növény.

[Beküldte: Nekhen ava Senrod]

Minden vélemény számít!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s