Khüree kaktusz

Khüree_kaktuszLeírása:

Shari-Shael sivatagának növénye, egy a számtalan kaktuszfaj közül. Nem tartozik ugyan a ritka növények közé, mégis kevesen tudják (jóformán csak a helybéli nomádok ismerik), hogy tüskékkel borított húsa értékes nedveket rejt.

Ez a kaktuszfajta megközelítően gömb alakú, orkfej nagyságúra megnövő fajta, mintegy 10-15 év alatt éri el végleges nagyságát, s emberöltőnyi hossza van életének. Minden évben mindössze egyetlen hétig virágzik, színpompás, lángoló vörös, lándzsa alakú virágokat hozva, melyek nem egyszerűen elszáradnak, hanem ezekből fejlődnek ki a kaktusz tüskéi. Ebben a formában már sötétbordó a színük, és közepesen mérgezőek, óvatosan kell hát bánni a növénnyel. A tüskék szúrása magas lázat, és gennyező keléseket okoz a bőrön a szúrások helyén, ami akár egy hétig is eltarthat. Ennek ellenszere egyelőre nem ismert.

Ami mégis értékessé teszi ezt a növényt, az a belsejében tárolt folyadék, melyet ez a kaktuszfaj úgy tárol magának, hogy a hosszú, csapadékmentes hónapokra se maradjon tápláló víz nélkül.

Felhasználása:

Bármikor begyűjthető ez az éltető nedű, ami a kaktusz belsejében található. A növény vaskos, pozsgás húsát felhasítva több ökölnyi méretű, méhsejt szerűen egymáshoz illeszkedő tömlő tárul a szemünk elé. Ezek vékony falát felvágva vízszerű, már a kaktusz sajátos zamatát őrző folyadékhoz juthatunk. Kiváló szomjoltó, vitamindús nedv ez, mely szinte aranyat ér a sivatagban eltévedő, szomjas vándoroknak.

[Beküldte: Hähti Masaşim]

Minden vélemény számít!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s