Helyi notabilitások

Cradon vezetése sajátos felépítésű, egy papi hivatal irányítja és kormányozza az életét számtalan nem papi rangú segítővel és hivatalnokkal az oldalán. Noha a városi apparátus jó része világi,  a hit és Denso egyházának sajátos szervezeti rendszere erősen átitatja azt. A bürokrácia útvesztőiben eligazodni sokszor még a helyieknek sem könnyű, és ha valakiről a Folyó templomában azt suttogják, a Vizek Urának nevével rosszul szólt a száján, lehetséges, hogy igen komoly nehézségek árán tudja majd rendezni az ügyes-bajos dolgait.

Densírek és főtisztek

A Densira, a város vezető szervének a neve. Öt densír, azaz Denso egyházának magas rangú főpapja alkotja, akik – a hagyomány szerint – a vezető densírt leszámítva azonos arányban kell, hogy érkezzenek a Tenger és a Folyó templomából. Szintén Cradon hagyományai rendelik, hogy a Densirát a hajóflotta főtisztje segíti munkájában és döntéseiben észrevételeivel, tanácsaival.

Titkárok és hivatalnokok

A densírek keze alatt népes apparátus igyekszik az információ-áramlást segíteni. Egyenesen a főméltóságok elé bejutni nagyon-nagyon bajos, a legtöbb ügy az ő helyetteseiknél és segítőiknél (suessírek és további hivatalnokok) köt ki, illetve általuk lesz továbbítva. Általánosságban elmondható, hogy kevés kérvény vagy papír jut végül be egyenesen a densírek vagy a főtisztek keze alá.

Ha bármi ügyes-bajos dolga van az embernek és ezzel a városvezetéshez kell fordulnia, az útja szinte mindig  a Folyó templomában kezdődik, később, a megfelelő szószólók és közvetítők által jut majd be a Tenger templomába.

Nemesi családok, gazdag kalmárfamíliák és kalmárházak

A város vezetésébe ugyan közvetlenül nem szólnak bele, ám közvetetten néha komoly befolyással bírnak rá Királygázló legrégebbi és legtehetősebb családjai. A város bevételeinek jó része a kereskedelméből származik, a kereskedőházak szerepe tehát sokszor kiemelkedő. Egy gazdag nemesház vagy akár egy tehetősebb kereskedőfamília ha ajánlólevelet adhat hát az ügyed mellé, az mindig hasznos lehet…

Fontos, hogy nem minden nemes kereskedő és nem minden kalmárfamília nemes. Komoly rétegződés érezhető ennek tekintetében is: a Vízvárosban a ténylegesen ősi családok és a nemesi vérvonalak vehetnek házat – és csak a leggazdagabbak tudják fenntartani itt sokáig a lakhatást. A Kalmárpaloták negyedében a feltörekvő, friss nevekkel fogunk találkozni – itt már igazából  a pénz számít, nem pedig a nevek valódi, nemesi volta.

Minden vélemény számít!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s