Ókikötő

okikotoCradon vitathatatlanul a kereskedelemre és a kereskedelemből épült: ékes bizonyítéka ennek az, hogy amint a városhoz vezető nekropoliszból beérünk az élők birodalmába – azaz az élő víz fölé tesszük a lábunkat – máris kalmárok tucatjaiba botlunk, vámra várakozó társzekerek és batárok forgatagában találhatjuk magunkat. Az egyetlen szárazföldi bejárat is valódi kereskedőparadicsom: ide, a Hídsziget mellé települt a piac is, gombamód nőnek ki a földből a kereskedőházak, a parton pedig végig a dokkolást is segítő raktárak húzódnak. Az utcák erre – a városban egyedülálló módon – viszonylag szélesek, pont hogy társzekerekkel is lehessen járni. Itt fordul meg a pénz és itt cserél gazdát a termény, itt kapott hát helyet a banképület is, a hídszörnyeteghez tartozó Kardtornyok fekete árnyékában.

Ókikötő néven nevezik a kereskedők paradicsomát, és való igaz, a Hídsziget környékén rendszerint kereskedőhajók tucatjai horgonyoznak ma is. A Nuvianon nem is lehet Cradon ellenőrzése nélkül – a hídmonstrum kőpilléreinek jóvoltából – felhajózni semmit, legfeljebb ladikot vagy tutajt, esetleg Cradon saját, a papok hatalmával megtámogatott hajóit.

A kereskedelmi kikötőn túl a piac sok utcányi lármás, szagos forgataga kezdődik. Szőttesekre és szőnyegekre lehet alkudni utcákon át, kelmék és selymek illatos színkavalkádjába szédül bele a szem, a sorok között járó vásári árusok parázs között sütött piros rákot, sült kagylót és fűszeres halnyársakat kínálnak. Megkapható itt mindenféle portéka: fémáru, illatszerek és luxuscikkek, gabona és aszalt gyümölcsök, friss hús, kerámia és fegyver. Csak bírja az ember lába végigjárni Cradon hatalmas piacnegyedét.

Minden vélemény számít!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s