Konyhasarok

Királygázló városa a vizek városa. Ennek ellenére a tiszta víz néha itt is igazi kincs. Amit a városlakók a legkönnyebben elérnek – és ami állandóan ott van körülöttük – az a csatornák vize és a Nuvian vize. Ezt használják hát fel a hátköznapi élet legtöbb dolgához. A fogadók legolcsóbb itala általában épp ezért soha nem a víz. A vizet forralják főzéshez, iváshoz – jobb esetben. Így sem mindig bölcs fogyasztanunk. Többször látunk hát könnyű teákat, tejet és bort az asztalon, mint tiszta vizet. És jobban járunk, ha kocsmába ülve se vizet kérünk az ételünk mellé, mert könnyen kényes lehet utána a másnapunk. Ami forrásvizet hozatnak is távolról, a hegyek felől, vagy a kevés számú iható forrásból az a tárolás és a szállítás alatt megízesedhet, megposhadhat. És a szállítás távolsága és költsége bizony a hordónkénti árát is igencsak megdobhatja. A ciszternák, udvari kutak vize is lehet kényes dolog. A talajvíz állása magas a városban, leginkább a szomszédos csatorna fog a pincénk mennyezetén sóvirágokat verni. Ezekből a körülményekből alakult a vendégvárás és a barátság azon szokása, hogy a jó szívvel látott érkezőt, aki betér az ajtónkon, azt teával fogadjuk Cradonban. A Habok Úrnője az a fogadó, ami – mutatva rangját – például ezt a vendégváró szokást is átvette. Ha ide betérsz, azonnal egy kis csésze herbateát kapsz a kezedbe, függetlenül attól, aztán rendelnél-e bármit is. Az igazán nívós fogadók itt, ezen a ponton válnak el az egyszerű kocsmáktól.

konyhaA leggyakoribb étel a városban nem más, mint a hal és a halfélék. A cradoniak rengeteg módot és receptet ismernek a tenger mindenféle herkentyűjének elkészítésére. A sültkagyló nagyon gyakori az utcai árusoknál, különféle mártásokat és szószokat vehetünk néha hozzájuk egy-egy fél ezüstért beleértve a fűszereset, a csípőset, a savagyút és az édeset. A rák egyik legelterjedtebb és legkiadósabb elkészítési módja a sűrű ragu, amit cipóval és vajjal kínálnak az ember elé. Minél többféle halból készül, elmondható, annál ízletesebb. A Smaragdlevél kocsma híres ennek az elkészítéséről. A polipot is nagyon gyakran látjuk az asztalokon, néha szénen sütve, néha karikákra vágva és bundázva, a sült hal pedig elmaradhatatlan a várások illatkavalkádjából.

Annak ellenére, hogy a cradoniak kifejezetten halasak – és ez a legkönnyebben elérhető, legolcsóbb alapanyag itt a főzéshez sok egyéb húsétel és édességspecialitás is fellelhető a helyi konyhákban.

Minden vélemény számít!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s