Az Igazlátás Gyöngyei

A tengermély adományai ezek a különleges gyöngyök. Kevés akad belőlük, és még kevesebbszer fordul elő, hogy felbukkanjon valamelyik a szárazföldön. Az eredetükről sokféle legenda kering. Vannak, akik azt mondják, hogy a tenger lélekkel és varázzsal bíró lényei alakították ilyenné a kagylók ajándékát mágiájukkal. Mások úgy vélik, hogy Denso valamely nagyhatalmú követői készíthették ezeket, és szórhatták valami rejtélyes okból a vizekbe. De akadnak olyan utazók is, akik hallották, hogy a minassyrian elfek néhány varázslója szintén maguknak követeli a gyöngyök készítésének dicsőségét. Ők azt állítják, hogy az ezeken ülő mágia sokkal ősibb és kifinomultabb, semmint hogy egy újkori istenség evilági követője, vagy holmi sellő létrehozhatta volna.

Igazlátás_gyöngyeiHogy mi ebből az igazság, és mi nem, annak hosszú útja lesz utána járni. Az biztos, hogy Denso egyháza – bár tiszteli ezeket a holmikat, és szereti rajta tartani a szemét, ha felbukkan egy-egy valahol – nem támaszt speciális igényt a gyöngyök beszolgáltatása felé. Vagy mert mégse tartja a magáénak, vagy mert a Vizek Urának akaratát tiszteli abban is, hogy hol, kinél is bukkant fel. Nem nyilatkoznak erről a papjai.

A gyöngyöt a szájban, a nyelv alatt kell tartani ahhoz, hogy hasson, ami nem is egyszerű feladat. Lenyelni ugyanis nem lenne jó. De ha sikerül a nyelv alatt megtartani, akkor nagy erőhöz juttatja a használóját egy időre: az igazlátás erejéhez. Aki így a szájában tartja az Igazlátás egy gyöngyét, az úgy fog látni a legteljesebb sötétben is, mintha fényes nappal lenne. Ugyanígy átlát a sűrű ködön, esőn is. Szintén akadály nélkül átlát a gyöngy használója az egyszerűbb, de akár a közepes erősségű illúziókon is. A nagyon magas szintű illúziók ellen nem nyújt ilyen automatikus védelmet a gyöngy, de megnöveli a viselője esélyét arra, hogy átlásson rajta.

Egy-egy gyöngy hatása két fertályóráig tart egyszerre, és az is limitált, hogy hányszor lehet őket ekképpen használni. Az már az egyes gyöngyöktől függ, hogy melyikben hány használat lehetősége lapul. Amikor az összes lehetőséget elhasználták már belőle, akkor a gyöngyök megszűnnek mágikusnak lenni, nem lesznek mások, mint különleges ékességek.

//A nyelv alatt tartva a viselője átlát a sűrű ködön, esőn is akadálytalanul, és rendesen lát az akár teljes sötétben is. 1-5. szintű illúziókon a gyöngy viselője automatikusan átlát a hatóidő alatt, a magasabb szintű illúziók ellen pedig +4 mentődobást kap.//

//Jelenlegi tulajdonosok (IC nem ismert): Vyrhell Solentri, Trevan Laryss, Kéra Niecca, Haen Welyos. A náluk levő gyöngyök 50-50 töltettel rendelkeznek (IC ez se ismert, a tulajdonosok előtt sem), a használat, a fogyás nyomon követendő.//