Ylhedriel kendője

Mesélek neked régmúlt korokról, amikor még nem taposta az emberek durva lába Sideran kényes földjét. Hogy nemesebb volt-e az a kor, vagy fakóbb, azt döntse el mindenki magától. Az viszont bizonyos, hogy különös holmik születtek ama régi nap alatt. Olyanok, amiket ma már nem készít senki.

Ylhedriel volt a neve a taurënek leányának, aki egy minassyrian mágus testőrének szegődött. Híres felderítő, erdőjáró volt ő, a legnagyobb mágiatudók versengtek a szolgálataiért. Mert a mágia és a vas együtt igazán erős, és egyik se élhet a másik nélkül, ezt akkoriban mindenki tudta. A mágus készítette Ylhedrielnek ezt a kendőt, hogy segítse őt a harcban. Beleszőtte a mágiája egy részét a kendőbe… Ezért az naponta egy olyan varázslatot tud mondani a viselőjére, amitől annak megkeményedik a bőre. Meg hetente egy olyat, amitől rettenetesen erős lesz. De ebből csak húszat szőtt összesen a mágus a kendőbe, és már ki tudja, mennyit elhasználtak a korábbi tulajdonosai?

Ylhedriel_kendojeA kendő elég nagy lett, bár vékony selyemből szőtték.  Finom kidolgozású, színe a türkiztől a mélykékig terjed. Szabályos négyzet alakú, egy oldala megvan vagy öt láb is. Ha valaki ért a siderani elfek írásjeleihez, akkor azt láthatja, hogy a kendőn kétféle jelek sora is végigvonul: körben minassyrian elf szöveg látszik, ahogy a kendő motívumai, a kacskaringós indák is ennek a népnek a jellemzői. Az egyik csücskébe viszont a taurënek egyszerűbb betűivel hímeztek valamit. De azt már nem Ylhedriel gazdája tette oda, hanem a nő párja. Ő egy erdei elf sámán volt, valami ősi istenség szolgája. Ha teljesen kibontva magadra teríted a kendőt, akkor az megvéd a nagy hőségtől és a komoly fagytól is. Úgy alszol alatta, mint egy kellemes tavaszi éjszakán. És így, szétterítve, gyógyítani is tudja a kendő az alatta fekvőt. Egy teljes éjszaka alatt sebet és betegséget is elmulaszt, de az előbbit akkor is gyógyítja, ha csak legalább négy órát alszik alatta valaki.

Bizony mondom neked, nem készülnek manapság már ilyen holmik. Azt se tudni, hogy Ylhedriel kendője megvan-e még, vagy már rég szétfoszlatták az idő kíméletlen ujjai a szövedékeit. Az viszont biztos, hogy ha valaki mégis megleli, annak nagy segítségére lesz a vadonban…

//Ylhedriel kendője. Kétféleképpen használható: összetekerve a derékra/testre kötve, vagy szétterítve, ha alábújik valaki. A testen viselve naponta egy páncél-bőrt tud a viselőjére mondani, és hetente egy erő-varázst – mindkettőt 10. szintű varázslóként. A páncél-bőr varázslatok mennyisége nem limitált, erő-varázst összesen tízet lehet előhívni belőle. Szétterítve a kendőt egy legalább négy órás alatta tartózkodás nyomán közepes sebek gyógyítását kapja az alatta levő, legalább nyolc órás alatta fekvés esetén pedig teljes felgyógyítást kap. Szétterített formájában a kendő véd a szélsőséges hőmérsékletek ellen is: -10°C és 50 °C között normál hőérzetet biztosít.

Jelenlegi tulajdonos (IC nem ismert!): Nessa Airaven//