Ilhar-Isto

Ilhar-Isto, az Éjanya

A Halál, a Bosszú és a Rémálmok úrnője. Ő a sötételfek egyetlen ismert istene. A mítosz szerint az Álomőrző hatalmának megrendülésével szabadult el az álomsíkokról, kultuszának legerősebb központjává Estith vált. Tisztavérű elf népek is elismerik, bár követőivé ritka esetekben szegődnek. Ám ilyen új hit-alkukra is akad azért példa. (Viszont az Éjanya híresen önző istenség, ha valakivel megosztja az erejét, onnantól kezdve mást nem tűr meg a kiválasztottja szívében…)

Legmagasabb rangú kiválasztottjai rendszerint nők, tanai a kirekesztő felsőbbrendűségtudatot, az erőt, a túlélést hirdetik. Nem hisz törvényekben a természet legelemibb szabályszerűségein túl, hitvallása nyíltan kimondja, hogy az erő és a félelem adhatja csak a legbiztosabb kötelékeket: minden más múlandó, felrúgható és kihasználható gyengeség. Az élet érték, jutalom, amit csak a legerősebbek birtokolhatnak, de csupán állomás, amin túl ugyanúgy az istenanya szolgálatában folytatódik a lélek útja, a sötét álmok földjének fordított világában. Ölni Ilhar-Isto előtt nem bűn, hanem szükségszerűség, gyakran egyszerű eszköz a továbbjutáshoz, a túlélés záloga. Választott népe az eltelt századok alatt már hihetetlen mértékben átformálódott, és sok gondolkodó szerint ez még csupán a kezdet. Hajdanvolt boszorkányurai rettenetes transzformációkat értek el, póktestű és egyéb félhumán alkotásaik a régi város, Estith köveibe faragva máig megborzongatják a jóérzésű lelkeket. Míg Maur hírnökeit gyakran időnként boszorkánysággal vádolják, Ilhar-Isto papnői nem is állítanak magukról ennél kevesebbet: sajátos kapcsolatban állnak ők is az álmok síkjával, ismerik annak kötéseit, bestiáit és jóslatait, a titkos módokat, ahogy felszabadítható a lélek. Eszközeik viszont egészen más jellegűek, az Álomúrnő híveivel pedig kifejezetten ellenségesek.

S`alakhiel híveivel viszonyuk általában megfontolt és kettős, még ha a legendák szerint a két istenség szövetségi viszonyban is áll egymással: mélységesen lenézik a Holtak Urának az ő szemükben túlzottan szabálykövető és korlátolt nyáját, amely gyengeségéből fakadólag remek eszköz lehet – a saját célok elérésében.

Követői kis száma Ilhar-Isto hatalmának legnagyobb gátja. Manifesztációja máig nem ismert, bár egyes chedleni kolóniák nagyasszonyai előszeretettel azonosítják magukat az istennővel.

Közszájon forgó, ismert emberneve Avad-Ilad`ar.

Jellem: Semleges-Gonosz

Fajok: sötételf, ritkán elf

Minden vélemény számít!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s