Kasdail

Kasdail, a tűz

Kasdail hite jelenlegi formájában az embernépekkel érkezett Sideran földjére, az orkvérű nemzetségek között is – ahol jelentős tiszteletnek örvend – általuk terjedt el. Vándorpapjai és sámánjai komoly elismerésnek örvendenek és olykor nagyon is megalapozott távolságtartás övezi őket: a harctéri mágiát legendásan hatékonyan használják, ám sokszor tekintet nélkül a győzelem árára. Úgy mondják, az élet tűzzel kezdődik és azzal is kell véget érjen. Aki a tűztől fél, az saját, önnön valójától retteg. És aki távol marad a tűztől az nem érdemli meg a valódi sorsfordító lehetőségeket.

Kasdail egyrészt a Pusztító, örök éhségéről, lobbanékony természetéről híres, ami szinte kivétel nélkül kiütközik papjain is. Másrészt a Megtisztító és az új kezdet teremtője. A fény, a meleg, egyszerre az oltalom és a veszély. Sideran őshonos sámánisztikus hiteivel összeérve mai legkedveltebb ábrázolási alakja a kos, illetve a kosszarvú sárkánygyík.

Templomait magukat tűzszolgáknak nevező beavatottak őrzik, ők felelnek a szent tűz örök életben tartásáért, a jelöltek tanításáért és hozzájuk ér be a vándorpapok által összegyűjtött rengeteg tudás és tapasztalat. A Kasdail-pap avatása minden esetben egy ilyen szentélyben, egy úgynevezett `tűzalkuval` kezdődik, amely a jelölt és Kasdail között köttetik. Biztosat kevesen tudunk ezekről a szertartásokról. Egyesek szerint egy nagyhatalmú pap az, aki a Tűzisten szerepében ezen szertartásokon részt vesz, más történetek élve elégetésekről, tűzjárásokról, bosszúáldozatokról emlékeznek meg. Valóságalapjuk ezeknek nyilvánvalóan kevés ki tudja, mennyi van. Tűzáldozataik, csatatereken végbevitt pusztításaik viszont csakugyan rossz fényt vetnek Kasdail követőire, holott kifejezetten ritkán állnak a törvényes rend ellenébe, effektívebb csatamágust pedig keveset találunk náluk.

Az önmérsékletet és kivárást tanító Caladhel hívei azok, akikkel időről időre összetűzésbe keverednek, illetve Ilhar-Isto papnői: a mélységiek között ugyanis az ellenállók, a régi rendet ledönteni vágyók száján egyre gyakrabban megfordul Kasdail neve.

A mágiatudósok között gyakori vitatéma: noha szférái és attribútumai egyértelműen azonosíthatóak, papi mágiája erősen másféle eredetűnek tűnik. Sokkal gyakrabban egyszerű tapasztalati úton fejlődik és növekszik, az individuálmágiákhoz hasonlatosan.

Gyakori – ork eredetű – másik megnevezése Kogranis.

Jellem: Kaotikus-Semleges

Fajok: bármely faj

Minden vélemény számít!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s