Tölgyárnyas

A városból kijutva és a Tajtékoson át nem kelve, a Sólyomerdő felé vezető úton juthatunk el ebbe a kellemes faluba, amely “alig” három mérföldre fekszik Királygázlótól. Nevét a falu köré nőtt évszázados nagy tölgyfákról kapta végül. Első írásos említése a.u. 1550-ből származik: Denso akkori főpapja pecsétes pátensben adott engedélyt Riordan Alecci atyának a kápolna alapítására és felszentelésére.
A település nem nagy, mindössze húsz kisebb-nagyobb házikót számlál, és ebbe már benne foglaltatik a kis fogadó is, mindössze két egyágyas tetőtéri vendégszobával, valamint Denso helyi kápolnája. A falu különben eléggé jól felszerelt, saját kovácsműhellyel, szeszfőzdével, takács- és cserzőműhellyel rendelkezik. Erdőközeli fekvése miatt kevés a termőföldet eleinte erdőirtással hódították el a természettől, de mostanra már nem folyamodnak ilyen módszerekhez. A falu nagyjából önellátó, kézműves termékeit pedig Királygázlóban tudja értékesíteni. A falu fiataljai, akik nem a családi szakmát veszik át, jellemzően Királygázlóban próbálnak szerencsét.
A falu irányítását egy háromtagú tanács végzi, név szerint Brynn Alecci kovácsmester, Ores Valkal fogadós és Emlyn Mor atya, Denso helyi papja.

Minden vélemény számít!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s