Yorkhux Madár

Jellem: semleges

Leírás: Hossza, körülbelül 20 siderani hüvelyk, hímeknél kicsit nagyobb, szárnyfesztávolsága, nagyjából, 42-43 siderani hüvelyk (hímeknél hosszabb is lehet), testtömegük átlagosan 36 siderani lat. A hímek, minden esetben nagyobbak a tojónál, s agresszívebbek is, a tojók leginkább csak akkor támadnak, ha a fészküket veszély fenyegeti. Tollazata fekete, leszámítva azt az egyetlen vörös szálat, ami a farktollai közt bújik meg. A hímek szeme vörös, a nőstényeké pedig bíbor színű. A vörös tollakat, a nomádok és a barbár törzsek, illetve a népi hiedelem egy része, nagy becsben tartja, mágikus erőt tulajdonítanak neki.

yorkHúsuk ehető, bár meglehetősen rágós, éles, kemény csőreikből akár tőr is készíthető.

Főként kis emlősökkel táplálkozik, de örömmel elfogyaszt bármit, amit képes elejteni. A felbosszantott yorkhux madár meglehetősen veszélyes, éles csőrével akár a bőr ruhát is fel tudja szakítani, valamint rettentő kitartó. Ezen felül szörnyű lármát képes csapni, kevés olyan madár van, kinek hangja irritálóbb az övénél. Karmai fák, illetve sziklákba való kapaszkodáshoz kiválóak, de előfordul, hogy ha megrémisztik, ezt is beveti az életben maradás érdekében.

Szinte bárhol előfordul, ahol kellő sűrűségű erdő vagy mocsár található. Általában vaskosabb fák odvaiba, illetve ritkábban sziklák üregeibe fészkel. Fészekalja 5-6 tojásból áll, amiket a tojó erősen védelmez. A tojások kiköltéséhez 20-25 napra van szükség, ám a csibék hamar fejlődésnek indulnak. 3-5 hétig tartózkodnak a fészekben s utána akár már képesek is a vadászatra. A hímek minden egyes fészek felnevelése után ott hagyják a tojókat, hogy új párt keressenek maguknak.

[Beküldte: Grothux Loktharg Acaratav]

Minden vélemény számít!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s