Az Ősök istenei

Az Ősök istenei, a törpe óhit

A törpék óhite sajátos, rúnák közé vésett kőarcok tiszteletében mutatkozik meg, ezeken keresztül hallanak és látnak azok az ősidők óta létező istenségek, akiktől a fém és a kő tudományát kapta örökségül a törpék nemzetsége. Minden thán közösség közelében, a legkisebb bányafalu határában is található egy ilyen kőkert, ahová a közösség tagjai visszavonulhatnak döntések meghozatala előtt iránymutatásért, harc előtt áldásért, de ott fogadnak hűséget a házasulandók is és ott mutatják be a gyermekeiket rúnákkal vésett vén kőarcoknak.

Ezek keletkezéséről kevés bizonyosság van, a thánok abban egyetértenek, nem törpekéz hozta egyiket sem létre. Ezek a kőarcok már léteztek, amikor birtokba vették a hágókat és barlangokat, településeiket pedig ezek közelében alakították ki. Az óhit valójában a szellemhithez hasonlít, nem egy egylényegű istenséget, hanem több, néven nem nevezhető felsőbb hatalmat tisztel. A velük való érintkezés eszközei ezek a rejtélyes, sokszor kifejezetten ijesztő arcok. Biztos feljegyzések vannak róla, hogy az Ősök istenei a Hódítás idején még jelentős rúnamágia megkérdőjelezhetetlen forrásai voltak, ám már korok óta nem adnak a törpe mágusok kezébe olyan látványos erőket, mint az embernépek égi hatalmasságai. A kőarcok pedig ritkán felelnek a fohászokra: leginkább sugallatok, jelek útján üzennek. Csöndes jelenlétük viszont a thánok hite szerint időről időre megmutatkozik ma is a dolgok alakulásában és a történelem fordulatai mögött.

Az óhit alaptörvényei közt a becsület, az állhatatosság a két kiemelkedő érték.

Kiterjedt szokásjogrendszert határoz meg, mely olykor felbukkan a hétköznapok apró részleteiben is, máskor viszont leginkább csak a szívós törpenép törhetetlen elveiben mutatkozik meg, egyéb külsőségben nem találni nyomát. A hétköznapi rítusok közé tartozik például a földre locsolt első korty ital szokása, vagy a fegyverek és munkaeszközök különös becsben tartása. A szokásjogrendszerük további sajátosságai közé tartozik a házfő ítélete – amely minden esetben megkérdőjelezhetetlen – , vagy a tűzhely sérthetetlensége. E szerint a hagyomány szerint akit a családi kandallóhoz enged egy thán, arra fegyvert nem fog emelni, amíg a házában húzza meg magát.

Jellem: Törvényes-Semleges

Fajok: törpe

Minden vélemény számít!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s